مقالات

ویژگی های سنگ گرانیت

ویژگی های سنگ گرانیت

سنگ گرانیت از انواع سنگ های زینتی است که در صنعت ساختمانی استفاده می شود. خوشبختانه معادن سنگ گرانیت به وفور در سطح جهان یافت می شود. ویژگی های سنگ گرانیت از جمله زیبایی، استحکام و کیفیت آن باعث شده تا از این سنگ در بیشتر صنایع مورد استفاده قرار بگیرد. در ادامه مقاله شما را با کاربردها و ویژگی های سنگ گرانیت بیشتر آشنا می سازیم.

سنگ گرانیت

گرانیت از رایج ترین سنگ ها است که به عنوان یک سنگ زینتی صورتی، سفید، خاکستری و سیاه شناخته می شود. به صورت دانه درشت تا متوسط یافت می شود. سه کانی اصلی آن فلدسپات، کوارتز و میکا هستند که به صورت موسکویت نقره ای یا بیوتیت تیره یا هر دو وجود دارند. فلدسپات های قلیایی اغلب صورتی هستند و در نتیجه گرانیت صورتی اغلب به عنوان سنگ تزئینی استفاده می شود.

گرانیت از ماگمای غنی از سیلیس که کیلومترها در عمق پوسته زمین است متبلور می شود. بسیاری از ذخایر معدنی در نزدیکی اجسام گرانیتی متبلور از محلول های گرمابی که چنین اجسامی آزاد می کنند تشکیل می شوند.

مقاله سنگ های طبیعی برای آگاهی بیشتر پیشنهاد می شود.

پیدایش سنگ گرانیتی

معادن سنگ گرانیت در بسیاری از قسمت های جهان یافت می شود. به عنوان مثال، در توده های بزرگ در قاره ها، در مناطقی که پوسته زمین عمیقاً فرسایش یافته است، بسیار دیده شده است. گرانیت باید به آرامی در مکان‌های عمیق مدفون شود تا دانه‌های معدنی بزرگی تولید کند. توده‌های کوچک ‌تر از 100 کیلومتر مربع را استوک و به توده‌های بزرگ‌ تر باتولیت می‌گویند.

گدازه ها در سراسر زمین فوران می کنند، اما گدازه هایی مانند ریولیت که با ترکیبی مشابه گرانیت هستند، فقط در قاره ها فوران می کنند. این بدان معناست که گرانیت باید از ذوب سنگ های قاره ای تشکیل شود. این امر به دو دلیل اتفاق می افتد، 1- اضافه کردن گرما 2- افزودن مواد فرار مانند آب یا دی اکسید کربن یا هر دو.

قاره‌ها نسبتاً گرم هستند زیرا حاوی مقدار زیادی اورانیوم و پتاسیم هستند که از طریق رسوب رادیواکتیو محیط اطراف خود را گرم می‌کنند. فرآیندهای تکتونیک سطحی، می تواند باعث افزایش ماگماهای بازالتی در زیر قاره ها شود. این ماگماها علاوه بر گرما، کربن دی اکسید و آب آزاد می ‌کنند که به ذوب شدن انواع سنگ‌ ها در دماهای پایین‌ تر کمک می ‌کنند. تصور می‌شود که می‌توان مقادیر زیادی ماگمای بازالتی را در فرآیندی به نام زیر آبکاری به کف یک قاره ایجاد کرد. با آزاد شدن تدریجی گرما و مایعات از آن بازالت، مقدار زیادی از پوسته می تواند همزمان به گرانیت تبدیل شود.

مقاله مرتبط: انواع سنگ گرانیت

ویژگی های سنگ گرانیت - معادن سنگ گرانیت

معادن سنگ گرانیت در ایران

منابع غنی سنگ گرانیت در کشور ایران، سهم قابل توجهی را به خود اختصاص داده است. برخی از استان هایی که دارای معادن سنگ گرانیت است، خراسان جنوبی و رضوی، آذربایجان غربی و شرقی، اصفهان، یزد، همدان و زنجان هستند که در زمینه استخراج و تولید سنگ گرانیت فعالیت دارند.

یکی از مناطق آذربایجان غربی بنام ماکو، به عنوان بزرگترین مرکز استخراج و تولید سنگ بازالت و گرانیت در کشور است. به همین منظور شرکت بازالت ماکو، بهترین سنگ بازالت و گرانیت را از این منطقه استخراج می کند. 

همچنین، با داشتن کارخانه سنگ بری مدرن و پیشرفته در منطقه آزاد ماکو، یکی از بزرگترین قطب های مهم تولید سنگ در کشور ایران می باشد که به کشورهای دیگر هم صادر می کند.

ویژگی های سنگ گرانیت

سنگ گرانیت از مقاوم ترین و زیباترین سنگ های ساختمانی است که در مقایسه با سنگ های دیگر در صدر لیست بهترین سنگ ها قرار دارد. برخی از ویژگی های عمده این سنگ را در ادامه به شما بیان می کنیم.

مقاوم در برابر حرارت: این سنگ از مواد مذاب تشکیل شده است. به همین دلیل، در برابر حرارت بسیار مقاوم است. این ویژگی باعث شده تا در ساختمان سازی کابرد زیادی داشته باشد.

استحکام بالا در برابر نفوذ آب: سنگ گرانیت به دلیل تخلخل کمی که دارد، جذب آب بسیار کمی دارد.

مقاوم در برابر خوردگی و ساییدگی: شما می توانید به راحتی از سنگ گرانیت در مکان هایی که تماس مستقیم با مواد شیمیایی دارد و در معرض تردد زیاد می باشد، استفاده کنید.  

موارد استفاده سنگ گرانیت

سنگ گرانیت از زمان های بسیار قدیم مورد استفاده قرار می گرفت. به عنوان مثال، مصریان باستان اهرام را از گرانیت و سنگ آهک می ساختند. کاربردهای دیگر سنگ گرانیت در مصر باستان در ساخت ستون ها، لنگه درها، طاقچه ها، قالب ها و پوشش های دیوار و کف استفاده می شود.

در قرن یازدهم پس از میلاد در شهری از هند، اولین معبد جهان با سنگ گرانیت ساخته شد. در امپراتوری روم، گرانیت به بخشی جدایی ناپذیر از مصالح ساختمانی و زبان معماری تاریخی تبدیل شد. 

این سنگ بر اساس ساییدگی ها، به دلیل ساختاری که دارد سنگی مفید بوده که برای تحمل وزن های سنگین، سخت و براق و جلا قابلیت بسیار بالایی دارد.

در فضاهای داخلی نیز برای کاشی ها، نیمکت ها، کف کاشی ها، پله ها و بسیاری از ویژگی های کاربردی و تزئینی دیگر استفاده می شود.

برخی از موارد استفاده سنگ گرانیت که به صورت مدرن کاربرد دارد، قرار ذیل به آن ها اشاره شده است.

  • سنگ قبرها و بناهای تاریخی
  • کف سازی ساختمان
  • استفاده از صفحات سطح گرانیت صیقلی برای ایجاد صفحه مرجع به دلیل قابلیت نفوذناپذیری و انعطاف‌پذیری آن

گرانیت سفید

سنگ گرانیت سفید عمدتاً از مواد معدنی کوارتز (سفید شیری) و فلدسپات (سفید مات) تشکیل شده است. لکه های سیاه کوچک موجود در گرانیت در واقع دانه های کوچک آمفیبول هستند. این امر به دلیل کمبود اجزای شیمیایی مورد نیاز برای تشکیل آمفیبول هستند.

اگر سنگی را دیدید که 100% سفید است، آن سنگ گرانیت نیست، بلکه به احتمال زیاد یک سنگ ساخته دست بشر است که شبیه گرانیت یا یک صفحه کوارتز است.

مقاله قیمت سنگ گرانیت بازالت پیشنهاد می شود.

ویژگی های سنگ گرانیت - بازالت ماکو

گرانیت مشکی

این نوع سنگ گرانیت معمولا در سنگ های تجاری دیده می شود، اما به هیچ وجه گرانیت نیست. همانطور که در بالا گفته شد، گرانیت باید دارای حداقل 20٪ کوارتز باشد، به این معنی که یک سنگ تمام سیاه نمی تواند گرانیت باشد. معمولاً، گرانیت سیاه در واقع یک سنگ آذرین نفوذی مافیک شبیه بازالت است که به نام گابرو یاد می شود. گابرو عمدتاً از مواد معدنی پیروکسن، پلاژیوکلاز و مقادیر کمی الیوین  که به رنگ سبز تیره است و آمفیبول تشکیل شده است.

گرانیت سفید و سیاه

به نظر می رسد گرانیت فوق دارای قسمت های مساوی کوارتز، فلدسپات و آمفیبول است که یک گرانیت سیاه و سفید خالدار ایجاد می کند. این یکی از رایج ترین انواع گرانیت است و یکی از انواع سنگ گرانیتی است که بیشتر برای کانترهای گرانیتی استفاده می شود.

با مراجعه به بخش پروژه های سنگ بازالت ماکو می توانید از جزئیات آنها مطلع شوید.

گرانیت قرمز

گرانیت قرمز گونه ای از گرانیت فراوان فلدسپات پتاسیم صورتی است که در آن رنگ قرمز فلدسپات رنگ بیشتر است. همچنین، می‌توانید رنگ قرمز را از اکسید آهن موجود در دانه‌های هماتیت یا گنجاندن درون فلدسپات دریافت کنید.

گرانیت آبی

تشخیص گرانیت آبی اصل دشوار است. اکثر سنگ های آبی رنگ گرانیت نیست، بلکه لارویکیت است. یک نوع سنگ آذرین از نوع مونزونیت است و گاهی اوقات به عنوان “گرانیت آبی” نامیده می شود. سنگی که اغلب در بازار فروخته می شود، حاوی مقدار زیادی لابرادوریت آبی است و گاهی اوقات به عنوان گرانیت آبی عرضه می شود.

گرانیت سبز

سنگ هایی که به عنوان گرانیت سبز وجود دارند، اغلب سنگ در واقع نوعی سنگ مرمر سبز است. گاهی اوقات می تواند یک نوع سنگ صابون باشد که به اشتباه به عنوان گرانیت برچسب گذاری می شود. 

گرانیت ها در کانی های سبز رنگ به وفور یافت نمی شوند، اما انواع مختلفی از سنگ ها وجود دارند که به وفور حاوی کانی های سبز هستند. یکی از راه های بسیار غیرمعمول برای به دست آوردن رنگ سبز، گنجاندن آمازونیت، گونه ای سبز از فلدسپات است.

شرکت بازالت ماکو، تولیدکننده انواع سنگ بازالت و گرانیت در ایران

بسیاری از مردم، گرانیت را به این دلیل می شناسند که رایج ترین سنگ آذرین موجود در سطح زمین است. به همین دلیل، گرانیت برای ساختن بسیاری از اجسام در زندگی روزمره استفاده می شود. به عنوان مثال می توان به کانترها، کاشی‌های کف، سنگ‌فرش، حاشیه، پله‌ها، روکش ساختمان و بناهای یادبود گورستان اشاره کرد.

شرکت سنگ بازالت ماکو ، با سابقه چندین ساله و با استفاده از نیروی متخصص در راستای اعتلای صنعت سنگ کشور تلاش می کند و به عنوان اولین و بزرگترین کارخانه تولیدکننده سنگ بازالت، گرانیت و غیره فعالیت می کند.

پست های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *